vineri, 15 octombrie 2010

It's ok to be a hater

 Mai deci cum da Dumnezeu sa se aranjeze lucrurile. Chiar vroiam sa vrobesc despre noua mea idee de a largi galeria eufemismelor ca sa aiba si oamenii cu obraz fin ocazia sa se descarce. Dintru inceput vreau sa se stie ca e ok sa zici o vorba dura ca sa expulzezi raul din tine. Toti o fac, in gand sau cu voce tare, stramosii nostri au facut-o si urmasii nostri o vor face impotriva oricaror reguli de bune maniere. Sanatatea (mentala) pe primul loc, nu? Dar ca totusi sa nu se afecteze prea tare simtul pudorii si nici sa nu se comita un exces de vulgaritate, m-am gandit la o cale de mijloc care sa satisfaca un numar cat mai mare de utilizatori (de astfel de metode de eliberare).
 1. Vrei sa-i spui ceva duduii cu gura mare care isi sprijina autoritatea pe accentele fashion ale look-ului ei. Cum sa i te adresezi? Gura nu-i mai tace, iarba nu-i mai place, isteria atinge cote greu de imaginat, nici un argument nu poate trece de pacla groasa a suvitelor ei aurii. A nu se dispera, exista remedii. Spuneti-i fara sa vi se clinteasca nici un muschi al fetei, cu cel mult o tenta de repulsie "Tu, spala-te pe cap!" Accentuati fiecare cuvant ca sa percuteze.Nu o sa inteleaga, o sa pice in deriva fiindca gandul o sa-i stea numai la felul in care arata. Apoi fie se ataca asa de tare ca se apuca sa profereze amenintari - deci abandoneaza tema principala, fie o sa se chirceasca sub povara indignarii colorandu-se in rosu.
 2. Batranii de la cozi. Ii intelegi ca fac chestia asta din vremea vechiului regim, ca au pensia mica si nu stau bine cu sanatatea. Nu au rabdare, si nici pe departe nu sunt insotiti de intelepciune chiar daca au barbi albe( si femeile). Le cedezi locul, ii lasi sa te inghesuie si sa iti povesteasca (aproape de fata!) amintiri si snoave, gandindu-te cu un nod in gat ca e posibil sa ajungi si tu pe aproape. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa te transformi intr-un sac menajer in care varsta a treia a poporului roman se poate defeca in voie. Asa ca se poate face o miscare reactionara. Peste un secol o sa se vorbeasca despre reduta asta ca lumina a progresului. Deci replica e urmatoare "Mi se fal-fa-ie". Si de aceasta data intonatia trebuie sa fie una corecta, tonul moderat dar suficient de tare incat sa te faci auzit. Sa nu uitam ca vorbele astea sunt ca niste pastile cu hormoni: mici si tari. Oamenii vitupereaza ca naiba cand vad ca nu te agiti si arunci numai o pietricica dispretuitoare prin care demonstrazi ca nu importa. Si asta nu fiindca esti je-mon-fischist ci pentru ca logoreea lor nu are continut. Atata lucru poate pricepe oricine, deci nu trebuie apelat la organe si nici la rude ca sa iti versi amarul.
3. Personajul care vine sa iti ceara socoteala. Tu nu ai nici in clin nici in maneca ceva cu el, probabil ai iesit undeva si nu l-ai chemat, nu i-ai tinut usa la baie, nu l-ai intrebat de 3 ori daca vrea sa serveasca stixuri. O sa faca pe afectatul strecurand pe undeva formula "Pai se poate asa ceva?", strangand din umari si din sprancene, incercand sa iti traga chilotii pe la spate. Fi inspirat si poarta ceva de citit totdeauna la tine asa incat atunci cand simti primejdia deschizi cartea ca sa poti sa nu fi atent la toate balariile. Si spui la un moment dat: "Poti sa pleci". Daca esti cu cartea in fata nici nu iti ridici ochii, sau altfel clipesti vag, iti umezesti buzele si dai duma. Il concediezi fara drept de apel. O sa te gandesti si peste ani la fata care a facut-o.
4. Resentimentarii. Astia sunt peste tot, asteapta neobositi sa poata sa arate cu degetul, sa rade la unison ca si copiii prosti care fac misto in curtea scolii. Multi dintre ei inca nici nu si-au lepadat treningurile de poliester cu pantaloni cu capse pe laterala sau fara a avea un port, detin ca si marca, o puternica impresie glorioasa despre sine. Ei incep conversatia prin "Hai sa iti spun eu...", "Nu stiu daca stii dar...", "Pai, de fapt...". Ceea ce e amuzant e ca chiar gasisem pe un site 27 de chestii enervante printre care era si indicatia de a termina orice idee cu "...dupa cum ne spune profetia". No asa si oamenii astia, au impresia ca de vreme ce inca nu vine Mesia, se pot urca ei pe scena sa se desfasoare ( un fel de amateurs' night :) Da, stiu, aici e cam dificil; de fapt aici esti pandit sa spui ceva ca apoi resentimentarul sa aiba in ce sa-si insurube limba si sa comenteze but no worries. Intotdeauna, cu ajutorul sfantului calm, le poti replica " Nu sunt nici familia ta si nici psihologul tau ca sa fiu obligat sa te ascult. Du-te sa te descarci la tine acasa." sau poti admite cu ironie- daca crezi ca poate pricepe- " Da, tot ce spui e plictisitor de adevarat. Si ma bucur ca fara sa ai vreo legatura cu mine sau eu cu tine, tu iti arogi dreptul de control si apreciere". Dar asta cum spuneam, e pentru cei care fara a fi imbecili, ling bomboana inteligentei proprii si cred ca aia e cea mai buna.
  O ultima chestie, asa rapid, ca sunt in intarziere. M aduc zilele astea la medic, cu trimitere si dau peste o tinerica care ma ignora in timp ce intru in cabinet, dupa o asteptare de 2 ore. Deja eram cu o falca pleostita cand ma intreaba- intr-un final- cu ce ma poate ajuta si ii spun cu ce problema vin. Nu termin, ca asta se si intoarce catre asistenta si o intreaba daca a mai venit pana la urma nu stiu ce pacienta trimisa de nu stiu cine, acel cineva prevenind-o din timp ca bolnava era un pic "oligofrenuta". Deci fara a fi doctor de cap, bolunda asta se interesa daca primise o pacienta PROASTA. Asistenta- si asta cu cateva tigle lipsa pe casa-, stramba gura a mirare, nu mai stie nici ea cine a venit si cine nu (oare ne zic la toti la fel, si deaia nu pot distinge?!). Si dupaia se indreapta catre mine si ma intreaba daca nu am fost eu aia, nu cumva trecusem aseara pe la cabinet si nu apucase sa ma consulte? Demult nu am mai ramas perplexa si aveam nevoie de asa ceva, parca mi-am dezmortit o incheietura.Cu  atata tot insa m-am ales din vizita la doctorita aia careia nu i-am putu zice din cauza stuporii" Tu vita, tocmai ai facut-o pe aia retarda si acuma ma intrebi daca esxita identitate intre noi?"
  A, ca mai apoi sa foloseasca numai diminutive in timp ce ma diagnosticheaza. Acum crezut ca o sa-si suga degetul mare la un moment dat, intratat vorbea de alintat si de "ca la gradi".
   Vedeti, deaia prima intrebare pe care i-o adresezi chelnerului e unde e baia si scara de incendiu, fiindca cateodata cel mai bine e sa gasesti usa pe care poti pleca cel mai repede

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu