duminică, 13 decembrie 2009

Cateva sugestii

    Suntem foarte buni la rezolvat integrame, la metode de scos pete, la cea mai efiecienta reteta de a mura castraveti. Mai avem si siguranta ca stim da sfaturi si ca atunci cand cineva e trist putem fi o prezenta utila. Si nu in ultimul rand avem habar de cum ar trebui sa stea lucrurile intre un barbat si o femeie. Cand vine vorba de amor suntem categorici, batem cu pumnul in masa pana in punctul in care noi insine suntem distribuiti protagonisti in piesa. Atunci emotia atentiei primite reduce controlul, faptul ca luminile bat asupra noastra, aflarea pe scena, induce un trac care ne face sa ne purtam fara manusi... fara talent.
    Ma refer la reactii pe care le-am constatat frecvent, unele experimentate chiar personal si care privite de catre altii sunt catalogate ca maxime de stangacie. Ele sifoneaza imaginea de persoana controlata pe care trebuie sa o aiba in general un om, si scot la iveala complexe, insecuritati, intr-un cuvant o structura subreda pe care nimeni nu vrea sa o populeze cu afectiune. Asadar cateva sugestii, pentru a ne feri de ridicol in procesul curtarii:
   1. In conditiile in care agreezi pe cineva de departe, observandu-i gesturile si reactiile nu pica in cele doua extreme spinoase: sa te blochezi intr-o admiratie care te intimideaza si te impiedica sa porti o conversatie. Cand il/o vezi transpiri, iti tremura vocea sau incerci sa te scoti debitand non-stop pe o tema elevata. Nasol. Nimeni nu vrea sa vada cat de bine ai invatat lectia cutare pe care ai primit 10 in generala, si nimeni nu vrea ca la primul contact sa fie nevoit sa aplice strategii de psihologie ca sa te faca sa te simti mai comfortabil. Ai probleme? Bine, si restul lumii la fel. Rezolva-le tu, nu astepta sa te bandajeze obiectul atentiei tale. Pe cealalta parte, la fel de bine in considerarea parerii bune despre sine, s-ar putea sa te tenteze sa "stralucesti". Nu te da in spectacol, amintesteti ca personajele grotesti dintr-o comedie sunt create tocmai prin ingrosarea anumitor trasaturi reale.In plus, nimeni nu vrea sa fie fortat sa isi faca o anumita impresie; nu esti credibil daca nu spui glume dar repeti intruna ca ai simtul umorului, spre exemplu.
   2. Triunghiul amoros. Doi prieteni/ doua prietene au in vizor aceeasi "victima". Fiti fairplay, nu incercati toate combinatiile posibile, nu incercati sa va faceti alesi/ alese calcand pe capul rivalului. Daca iesiti in 3 si vezi ca nu esti interesant nu fa pe victima, du intalnirea pana la capat cu demnitate. Nu e nici o tragedie ca pentru o persoana sa nu fii chiar deosebit de special. Daca, in schimb, castigi teren, renunta sa te mai agiti suplimentar fiindca partida e oricum castigata. Altfel nu faci decat sa il superi pe celalat.
      Notabila este si starea de fapt de cealalta parte a baricadei. Nu te lasa prea mult cucerit/ cucerita. Nu vrei sa pari soarecele care nu mai cada odata in capcana, pe undeva trebuie sa stii ce vrei si sa iei o decizie in acest sens.
   3. Nu exagera cu contactul. E inutil sa mentionez ca telefoanele in prostie provoaca greata dar e util sa atrag atentia: grija la ce se converseaza. Cum ti-ai/ si-a petrecut ziua, nu e neaparat o optiune. Poti intreba daca i-a mers bine, asta inseamna ca daca au existat evenimente importante, te intereseaza felul in care le-a facut fata. Dar in rest, aflarea orarului rutinat e obositoare pentru ambii.
      Pupatul exagerat in public se include si el aici. E de prost gust, e tamp. Daca tii la cineva, cel mai frumos este sa i-o dovedesti in intimitate si nu printre activitatile laice pe care le desfasori. Contra-argumentul "Ce are daca ne iubim?" e la fel de futil ca si cum ai spune "ce-i daca ciocolata ingrasa, mie imi place!"- da, dar si grasimea in exces din cauza lipsei de control e urata.
   4. "Cine se tachineaza se iubeste". Asa fac adolescentii, dar odata cu iesirea din pubertate trebuie depasita si abordarea asta de atatare. Oamenii mari fac apel la sarm, la compatibilitate si buna intelegere, nu la ceva ce mai degraba seamana cu o transmisie din legea junglei.
   5. Asculta mai mult decat povestesti. E bine sa spui tot ce stii la un examen dar nu celui/celei cu care in fond, vrei sa te cunosti mai indeaproape.Nu fa pe destepul/ desteapta, daca iasa combinatia o sa aveti timp sa faceti schimb de informatie dupa ce v-ati cunoscut mai bine si va stiti pasiunile. Pentru inceput insa luati-o usor, nu faceti un rezumat al perioadei de acomodare.
   6. Stilurile diferite ce ar putea reiesi din vestimentatie nu trebuie sa te determine sa iti completezi instantaneu garderoba. Hainele tale trebuie sa se asorteze intre ele si nu pantalonii lui cu bluza ei. Chiar daca unul e mai sport si altul mai clasic, nu e cazul sa te dai peste cap sa treci pe alta linie, s-ar putea sa pari ca un copil in hainele parintilor. Mentionez ca daca esti excentric, e in regula sa te mai temperezi fara a abandona originalul. Daca chiar ai idei te poti face auzit prin alte metode mult mai eficiente, nu trebuie sa te agati de niste pene puse in fund ca sa arati celorlalti ca nu esti din tipare. In plus, e corect oare sa ii supunem pe cei cu care ne plimbam de mana la priviri compatimitoare?
   7. Preferata mea. Fara lamentari, fara marile ghinioane din viata, fara relatii anterioare dezastruoase. Cine vrea sa izbucneasca in lacrimi poate sa reciteasca "Fefeleaga" de Agarbiceanu dar in nici un caz sa stea la masa cu Catelusul Schiop.Nu deschide nici lista topului celor mai tari 10 betii de pana acum- daca lista se lungeste o sa ai ocazia sa faci sesiuni la dezalcolizare pe tema asta. Nu alege nici varianta "cum vad eu o relatie", fiindca aluzia e chiar grosolana si suna prea violent pentru ceea ce e numai o uvertura. Cauta sa discuti ceva obiectiv, dar vis-a-vis de care sa aveti pareri. Te intereseaza modul de rationare al celuilalt si nu jocul de-a deschisul jurnalului la pagina din mijloc.
   Iata cateva linii directoare ca sa iti pastrezi echilibrul pe sfoara pe care umbli, fara insa a elimina total risul de a pica de la inaltime; in astfel de chestiuni delicate e foarte usor sa gafezi cu un minim de detaliu
  Si apropos; cele 7 alineate sunt doar sugestii, ele nu au valoarea axiomelor si nici adresarea personala a sfaturilor. Numai bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu