sâmbătă, 18 septembrie 2010

Pentru cineva drag, cum spuneam

  Inca nu am desprins mesajul concret cu adresa exacta din poliloghia de aseara. Prin urmare, fara alte digresiuni, convingerea mea e ca in gand fiecare dintre noi exploreaza zone dintre cele mai vaste, ca practic suntem capabili de foarte multa decadenta care nu se intampla pentru ca e franata din timp, de rusine, de groaza oprobiului, de frica pedepsei. Dar cele mai multe impuritati ale gandirii care se opresc in panza filtrului au de-a face cu actiuni care ii privesc pe ceilalti, adica faptele care nu pot trece neobservate si sunt susceptibile sa starneasca reactii violente. Cele care fac lobby exclusiv asupra noastra sufera cel mult de o alungare rapida, de o lipsa de atentie, dar nu sunt niciodata trecute la analiza si corectate. Nu stim sa pierdem, ne consideram competitivi si atunci cand calcam pe altii ca sa ajungem mai in fata. Folosim jocuri de cuvinte ca sa fim spirituali pana dam intr-un jargon folosit impropriu chiar si atunci cand vorbim grav si serios. Suntem atat de atenti la greselile celorlalti, le cautam slabiciunile si nu observam ca tocmai politia asta a defectelor buruienoase dar nu vadit nocive, ne seaca de toleranta si inlocuieste impulsul normal de a-i ajuta.
   Si atunci in lupta asta cu lumea in care coalizam orbeste cu propria persoana trebuie sa cautam si sa si gasim partea nutritiva care taie panaceul artistic al lui Knecht. ( Inca o data, Knecht e personajul principal din 'Jocul cu margelele de sticla', un barbat super destept care daca i-ar intazia trenul intr-o gara  din Romania, n-ar mai avea norocul sa plonjeze in lumea ideilor ci s-ar trezi insurat si cu trei copii la prima halta. Asta pentru ca he's a keeper din punctul de vedere al tuturor domnisoarelor batrane de cariera de pe la noi. Ha, ha, glumesc.)
   Un raspuns incomod pentru ca e prea mare si nu ma simt in stare sa-l fac cunoscut, dar el se impune: dragostea. Asta ne salveaza, prin ochelarii ei perspectiva devine clara si sinoptica fiindca il vezi pe celalalt si apoi pe tine.
  Iubirea cere insa coloana vertebrala, e draconica fiindca nu e posibila cu concesii. E ca o lege- se voteaza per ansamblu sau nu se voteaza deloc. Ea nu poate fi cersita, cine intinde mana dupa ea primeste rigle in palma. Ea nu trebuie sa sufoce, nu trebuie sa aspire la o contopire cu obiectul ei ci trebuie sa fie lejera si sa nu subjuge pe nici unul. Iubirea fara libertate e ca si detentia fara lanturi intr-o celula.
   Vreau sa-i spun persoanei in cauza ca atunci cand nu primeste dragoste dintr-un loc inseamna ca in cavitatea aia nu o sa prinda niciodata radacini sentimentul asta. Si cu toate astea nu are loc nici o tragedie, regret sa o dezamagesc. Tot timpul se poate merge mai departe, frumusetea drumului e tot acolo, dragostea poate aparea sau poate nu, dar ea e acolo. Oricum, iubirea pentru cineva e surclasata de iubirea de sine care da demnitatea, simtul propriei valori si constiinta de sine.
   Si cel mai important draga persoana, e ca singurul mod in care se poate iubi e cu devotament si abnegatie, cu ochiul setat pe specialitatea celuilalt si cu bucuria ca l-ai descoperit asa cu defecte. Altfel care ar mai fi meritul nostru in a iubi daca cel de langa noi ar fi perfect?

3 comentarii:

  1. haha.. recunosc ca m-am ratacit putin printre cuvinte! Tot timpul am fost fan X si Y.. Oricum, pari o persoana cu capul pe umeri.. as vrea sa-ti cer un sfat!
    Sambata seara am cunoscut o tipa simpatica intr-un bar oarecare din Cluj.. La inceput avea o atitudine sfidatoare, dar ulterior si-a dat drumul si se pare ca avea si simtul umorului. Faza e.. ca desi discutia a fost amuzanta, si mi-a lasat adresa blog-ului ei... mi-a reprosat ca nu ma descurc cu femeile si ca as avea nevoie de ajutor.. M-am tot gandit, oare vroia sa spuna: "Ce te tot pierzi in vorbe! Du-ma la tine!". Am mai auzit eu ca albanezele sunt aventuriere, dar eu chiar am un adevarat cult al moralitatii.. Tu cu ce crezi ca am gresit?

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga cititorule,
    Imi pare rau dar nu cred ca o sa ma ridic la nivelul lui Doctor Love cu sfaturile. Parerea mea sincera este ca in nici un caz fata nu vroia sa zica ce ai crezut tu ca vroia de fapt sa zica, ca sa zic asa. Si in vorbe sa nu te increzi, dupa cum spune o melodie de la Iris " sa nu crezi ce spun acum/ vorbele's un vand nebun" and it goes on. Asa ca e foarte probabil sa nu vrea nimeni sa atenteze la cultul tau si sa nu fie cazul sa-ti faci griji.
    ;) Barbatie si virtute,
    Liana

    RăspundețiȘtergere
  3. Hai sa iti zic ce ai facut tu aici! :) In prima parte (scrisa cu primul font), nu sunt ideile tale. E o insiruire de idei nu foarte coerenta (oare ai luat din mai multe surse?), idei care nu iti apartin. Ai facut copy-paste, fetitza rea ce esti? :P Ai bagat cuvinte pompoase ca sa scoti ochii lumii care iti citeste post-ul, sa stie lumea ca esti culta. Dar e normal, e in fiinta umana sa vrea sa epateze :P Puteai insa sa fii mai inventiva si iti expui propriile idei, sunt sigur ca lui Knecht ala (barbatul ideal, dupa cum il prezinti tu) i-ar place femeile cu mai multa imaginatie ;)
    Partea a doua insa - care se distinge clar de prima si prin font :P – e mai originala ! Ai ajuns la subiectul pe care vrei sa il abordezi: dragostea. Adevarat ce zici tu: iubesti partenerul/partenera chiar daca are defecte (mai mult, iubesti chiar defectele lui/ei). Aaaa…si mai zici ceva: dragostea trebuie sa fie lejera, nu sa subjuge. Adevarat din nou: trebuie sa ai libertate intr-o relatie! Dar…desi spui asta, fac pariu ca esti genul de fata geloasa si posesiva, care isi suna iubitul de 6 ori pe zi si nu-l lasa in pace :P
    Apropo, vezi ca te cam pierzi cand tastezi: vorbele sunt “vant” nebun, nu “vand” nebun :D
    Vezi ce mai scrii pe aici – s-ar putea sa mai trec sa te verific ;)
    Numai bine,
    Marius

    RăspundețiȘtergere