vineri, 7 mai 2010

   Ajungand acasa la parinti, am fost surprinsa sa aflu inca din primele 20 de minute petrecute in frumoasa urbe ca au avut loc schimbari importante chiar pe drumul de la gara pana la domiciliu. Garla de cafenele, una dupa alta arata ca  niste tarabe de lux intr-o piata de desfacere pentru cafea ca si cand dincolo de calea ferata toti locuitorii isi cultiva petecul de pamant cu faimoasele boabe aromate. Am ramas putin nedumerita de fluxul de localuri mai ales ca inima mi s-a strans usor la gandul ca nu ma voi mai putea duce in haine de casa si slapi la alimentara. Acum ne despart doua terase cu umbrelute si nume frantuzesti prin fata carora nu mai pot trece sleampata si dezinvolta ( una se intituleaza L'enigme de caffe-atatea birturi si crasme si spatii cu mese in care se sta si se bea au numele in genu asta incat nimeni nu mai vede nici un mister nici unde. Apare mai de bun simt Perla Garii, institutie neoficiala a fiecarui oras, decat cafenelele astea diletante cu nume tenebros care vor sa te induca intr-o atmosfera gen Eyes wide shut).
   Insa gandirea mea nu a avut numai substanta nedensa a parerii de rau pentru tinuta comoda ci si-a constituit ca nucleu intrebarea fireasca de unde atetea firme in vremea asta de criza in care ne adancim pe zi ce trece?!
Se anunta ca in sectorul bugetar vor avea loc restructurari masive pana in iunie cand se vor reduce fondurile pentru salarii cu 25%  iar cei aflati in functii de conducere ii vor tria pe angajatii din posturile de executie pe criterii de competenta. Asa ca sa nu mai creada lumea ca s-a politizat aparatul functionaresc si ca peste tot sunt numai nepoti si veri- rudele mai slabute- ale celor de la Bucuresti. Nu, frate. La noi e transparenta si gandire de soi. Exemplu cras: iei una bucata prefect  il dai prin pesmet si il rogi sa isi aranjeze ca ciorapii in sertar, angajatii preferati cei mai destoinici. De ce nu se re-examineaza aparatul administrativ si in urma rezultatelor, cei mai buni candidati urmeaza sa-si pastreze serviciul, nu stiu. Ar fi prea verde in fata, ar disparea culoarea preponderent maro din peisajul cu manareli.
    Asadar la stat e vai si amar, se pregateste lumea de sodoma si gomora, in timp ce sectorul privat scapa ca o oaza in pustiu de marirea tva si a cotei unice- asta se refera la impozitarea venitului ori de unde provine el, deci nu se leaga strict de privat. Sa fie asta motivul pentru care in vreme de recesiune lumea isi face cafenea si in vreme de echilibru econimic  se lucra la stat? Un fel de iarna car si vara sanie? Este si asta o explicatie din moment ce prin eliminare, alte variante nu mai raman. Specula cu imobile nu se mai face, dealtfel in Romania closca aia de aur a ouat si asa prea multa vreme, nefiresc, pe doua parti. Comertul cu masini aduse de dincolo este si el in pioneze, mai ales ca se anunta noi masuri de verificare care au menirea de a sterge frica fiscului ca nu i se declara toate tranzactiile.( No, hai no!  Acuma serios, cand a fost vorba ca targurile astea automobilistice sunt icoane de bilant?  Acolo tot omu merge sa iasa intr-un asa hal de castig incat altu iese in pierdere). A mai ramas ceva? A, da, prostitutia, dar fetelor nu va culcati pe o ureche pentru ca de cum au timp demnitarii nostri se vor ocupa si de legalizarea ei si atunci rodul muncii voastre castigat cu atata sudoare va fi partajat si trimis fractie la bugetul hulpav al statului.
   Asa cum Nouriel Roubini a prezis criza economica, asa ma avant si eu intr-o profetie care daca se adevereste si mi se atribuie, nu mai trebuie, intr-un final sa castig la loto. Eu zic ca in 10 ani istoria va descrie situatia actuala ca pe a treia conflagratie mondiala dusa pe plan diplomatic in care americanii au injunghiat economia Uniunii Europene. Deindata ce au vazut ca le scade dolarul si petrolul din Irak nu mai da pe dinafara, au luat mai in serios amenintarea Euro si l-au lucrat pe la spate, asa cum i-a facut si Spanul lui Harap-Alb. Intai s-au dat loviti, criza cica le-a pleznit pantalonii in fund si nu mai au cu ce-i carpii, ca apoi, organizatiile corporatiste cu capital majoritar american sa se retraga in reflux din Europa. Pasul 1. sistarea grosului din tranzactiile economice Europa- S.U.A. Pasul 2. vine Obama si pune tara la perfuzii cat e ea de mare si de capitalista. Statul face niste manevre forte printre care se face actionar la cateva intreprinderi mari, pe unele le si cumpara, iarta de datorii, confisca averile bancherilor tampitei care au facut posibila criza si uite asa termina de maturat prin casa. Vorba aia: Once you go black you can never go back adica unde si-a bagat Obama coada, nu se mai merita sa o scoti. Se pare astfel, ca nu mai departe de un dublu click american, zona euro face pe epileptica si ameninta sa se dezintegreze. A picat Grecia, economistii anunta la rand Spania si Portugalia dar eu pariez pe ce zice mama si anume ca Romania le ia pe astea doua din urma.
  Ce se intampla cu Uniunea Europeana daca nu mai avem moneda unica? Ma ingrozesc sa ma gandesc la regresul care ne paste. Si totusi, daca asa ni se schimba Guvernul si Presedintia....

Un comentariu:

  1. cred k ti'ai gresit vocatia...exista si facultate de jurnalism..intereseaza'te:P..zic asta pt k imi place tot mai mult cum scrii..desi cu anumite idei/opinii nu sunt de acord in seara asta primesti un 10(fara plus)...sper sa iti storci mintea mai des pt activitati de genul..:D
    al tau fan...vasile:)

    RăspundețiȘtergere